luni, 19 ianuarie 2009

Eminescu la Cavnic













Probabil nicio instituţie care se respectă n-a ratat în 15 ianuarie să-l omagieze pe Eminescu. Cavnicul a avut însă ceva aparte.

Profesorul Crina Borcut sprijinită de întreaga catedră de limba română şi comunicare din Liceul Cavnic au reuşit să organizeze a doua ediţie a Colocviilor „Reverberaţii eminesciene”. Evenimentul nu s-a limitat doar la discuţii şi momente artistice ci a reuşit să insufle celor prezenţi pe lângă emoţiile de rigoare şi trăirile unei competiţii de anvergură. Asta pentru că la Cavnic s-au reunit reprezentanţi din 11 licee maramureşene, peste 20 de profesori şi peste 40 de elevi. Tinerii s-au întrecut în trei concursuri: creaţie; interpretare şi critică literară; artă plastică. Printre invitaţii care au dat greutate manifestării îi putem aminti pe prof. dr Terezia Filip, prof. dr. Daniela Sitar Tăut, prof. drd Valeria Bilţ şi nu în ultimul rând redactorul şi scriitorul Nicoară Mihali.

Despre calitatea creaţiilor „născute” la Cavnic nu vă spunem foarte multe, lăsându-vă surpriza să le puteţi găsi adunate într-o carte ce va fi editată cu sprijinul lui Nicoară Mihali (ce va ajunge şi în liceele maramureşene), fie în revistele şcolare, fie pe blogul Cenaclului Acrostih (filiala Cavnic) la adresa http://acrostihcavnic.blogspot.com/. În condiţiile în care la a doua ediţie s-a reuşit implicarea a 11 instituţii de învăţământ, iar colocviile vor deveni o tradiţie, vă puteţi da şi singuri seama că în câţiva ani evenimentul nu numai că va fi unanim recunosut drept una dintre cele mai importante manifestări culturale din judeţ, dar va putea să apropie cu succes oameni de valoare şi din alte judeţe şi de ce nu, chiar şi din străinătate.

În final vă mai spunem că pentru reuşita Colocviilor de la Cavnic au colaborat reprezentanţi din liceele şi colegiile: „C.D. Neniţescu”, „Vasile Lucaciu”, „Mihai Eminescu”, Sanitar, „Emil Racoviţă”, Seminarul Teologic ortodox, Liceul de artă din Baia Mare, „Petru Rareş” din Târgu Lăpuş, „Regele Ferdinand” din Sighetu Marmaţiei, „I. Buteanu” din Şomcuta Mare şi bineînţeles Liceul Cavnic. (ştire apărută în Gazeta de Maramureş)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu